Category - General Knowledge

Part - Indian Cricket

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Who has captained the Indian ODI team for the most matches?

a) Sourav Ganguly
b) M Azharuddin
c) MS Dhoni
d) Virat Kohli

Ans- c) MS Dhoni with 110 matches as captain from 2007 to 2018.

2. Who has captained the Indian Test team for the most matches?

a) Virat Kohli
b) Sunil Gavaskar
c) Rohit Shrama
d) Kapil Dev

Ans- a) Virat Kohli with 68 matches.

3. Who has won the most ODI matches as India's captain?

a) Kapil Dev
b) Rahul Dravid
c) Sourav Ganguly
d) MS Dhoni

Ans- d) MS Dhoni: 110 wins in 200 matches.

4. Who has won the most Test matches as India's captain??

a) Sunil Gavaskar
b) Rahul Dravid
c) Virat Kohli
d) Kapil Dev

Ans- c) Virat Kohli: 40 wins in 68 matches.

5. Who takes most wickets for India in ODIs?

a) A Kumble
b) AB Agarkar
c) J Srinath
d) Harbhajan Singh

Ans- a) A Kumble, 334 wickets.

6. Which Indian cricketer has scored the most runs in ODIs?

a) Kapil Dev
b) Sachin Tendulkar
c) Rahul Dravid
d) Virat Kohli

Ans- b) Sachin Tendulkar, 18,426 Runs.

7. Which Indian cricketer has scored the most runs in Tests?

a) SM Gavaskar
b) R Dravid
c) VVS Laxman
d) Sachin Tendulkar

Ans- d) Sachin Tendulkar, 15,921 Runs.

8. Who holds the record for the most Man of the Match awards in One Day Internationals (ODIs) among all Indian players?

a) Ravichandran Ashwin
b) Anil Kumble
c) Sourav Ganguly
d) Sachin Tendulkar

Ans- d) Sachin Tendulkar, 62 Awards in 463 matches.

9. Who holds the record for the most five-wicket hauls by an Indian bowler in One Day Internationals (ODIs)?

a) Javagal Srinath
b) Mohammed Shami
c) Harbhajan Singh
d) Z Khan

Ans- b) Mohammed Shami, 6 five-wicket hauls

10. Who holds the record for the most Man of the Match awards in Test among all Indian players?

a) Sachin Tendulkar
b) Kapil Dev
c) Sunil Gavaskar
d) Sourav Ganguly

Ans- a) Sachin Tendulkar, 14 Awards.

11. What was largest margins by India in Tests by Innings, runs & wickets ?

a) inns & 262 runs
b) inns & 239 runs
c) inns & 272 runs
d) inns & 222 runs

c) inns & 272 runs, India v West Indies, Match Date - 4 Oct 2018, Ground - Rajkot. Ans-

12. What was Largest margin of victory (by runs) in ODIs by Indian team?

a) 257 runs
b) 256 runs
c) 317 runs
d) 302 runs

Ans- c) 317 runs, India v Sri Lanka, Match Date - 15 Jan 2023, Ground - Thiruvananthapuram.

13. Who was the first Indian player to take a hat-trick in One Day International (ODI) cricket?

a) Kapil Dev
b) Chetan Shrama
c) Anil Kumble
d) Harbhajan Singh

Ans- b) Chetan Shrama, achieving the feat against New Zealand on October 31, 1987, during the 1987 World Cup.

14. Who was the first Indian player to take a hat-trick in Test cricket?

a) Irfan Pathan
b) Venkatesh Prasad
c) Harbhajan Singh
d) Laxmipati Balaji

Ans- c) Harbhajan Singh, in March 2001 against Australia.

15. When was India's One-Day International (ODI) debut?

a) 1972
b) 1973
c) 1974
d) 1975

Ans- c) 1974, against England on July 13, 1974.

16. Who was the first captain of the Indian One Day International (ODI) cricket team?

a) Srinivasaraghavan Venkataraghavan
b) Ajit Wadekar
c) Lala Amarnath
d) Dilip Vengsarkar

Ans- b) Ajit Wadekar.

17. Who was the first captain of the Indian Test cricket team?

a) Iftikhar Ali Khan Pataudi
b) C.K. Nayudu
c) Vijay Hazare
d) Vinoo Mankad

Ans- b) C.K. Nayudu, in 1932.

18. When Inida won his first ODI match?

a) 10 June 1975
b) 11 June 1975
c) 12 June 1975
d) 13 June 1975

Ans- b) 11 June 1975, Against East Africa.

19. What is the name of India's biggest cricket ground?

a) Gwalior International Cricket Stadium
b) Eden Gardens
c) Narendra Modi Stadium
d) JSCA International Cricket Stadium

Ans- c) Narendra Modi Stadium, with a capacity of 132000 people.

20. What is the name of India's smallest cricket ground?

a) Arun Jaitley Stadium
b) Vidarbha Cricket Association Stadium
c) Saifai International Cricket Stadium
d) Maharashtra Cricket Association Stadium

Ans- c) Narendra Modi Stadium, with a capacity of around 18,000 people.

21. Name of the highest cricket ground in India and the world?

a) JSCA International Cricket Stadium
b) Gwalior International Cricket Stadium
c) Chail Cricket Ground
d) Vidarbha Cricket Association Stadium

Ans- Chail Cricket Ground in Himachal Pradesh, situated at an altitude of 2,444 meters (approximately 8,018 feet) above sea level. Established in 1893 by the Maharaja of Patiala.

22. When The Board of Control for Cricket in India (BCCI) was formed?

a) December 1926
b) December 1927
c) December 1928
d) December 1929

Ans- c) December 1928.

23. Who was the first President The Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

a) P. Subbarayan
b) Sikandar Hayat Khan
c) R. E. Grant Govan
d) J. C. Mukherji

Ans- c) R. E. Grant Govan.

24. Who takes most wickets for India in Test?

a) Kapil Dev
b) R Ashwin
c) Z Khan
d) A Kumble

Ans- d) A Kumble, 619 wickets.

25. Which team has won the most Ranji Trophy titles?

a) Saurashtra
b) Mumbai (formerly Bombay)
c) Vidarbha
d) Madhya Pradesh

Ans- b) Mumbai (formerly Bombay), 42 times.